Stichting MaTimBa

Nieuws

Afscheid Matimba

Stichting MaTimBa

helga en pastoor BEind 2007 is stichting MaTimBa opgericht. Het doel van de stichting was een school opzetten in Timboektoe. Met name de eerste jaren van de stichting hebben we hard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen en dat is gelukt: in januari 2012 konden de kinderen naar school. Helaas moesten we een half jaar later de school sluiten. De rebellen waren de stad binnengevallen en hadden de school in brand gestoken. We lieten het er niet bij zitten en we besloten  de school te herbouwen. Inmiddels waren de VN troepen gestationeerd in de stad waardoor de school weer een kans kreeg om te bestaan. En gelukkig In januari 2014 konden de kinderen weer naar school!

Dat ging goed tot het najaar van 2017. Helaas kon de veiligheid van de kinderen niet meer gewaarborgd worden. Islamitische groepen infiltreren momenteel in allerlei openbare voorzieningen en dwingen af om een Islamitische identiteit aan te nemen. Wanneer je daar niet in mee gaat, bestaat er een grote kans dat het in brand wordt gestoken, bijvoorbeeld onze school die een neutrale uitstraling heeft en waar ieder kind  ongeacht de achtergrond welkom is.
 De kleuterschool hebben op we 1 september 2017 overgedragen aan Le bon Samaritain. De taak van stichting MaTimBa zat erop. Desalniettemin hebben we altijd contact gehouden met Le bon Samaritain, in de persoon van Pasteur Bouya, die overigens wel een nieuw plan heeft. Hij wil een school opzetten in de buurt van Bamako waar het relatief rustig is en waar de kinderen (en de docenten) uit Timboektoe eventueel naartoe kunnen, omdat ze veelal naar Bamako zijn gevlucht.
Daar zitten volgens ons, het bestuur van MaTimBa, ook mogelijkheden maar dat project laten we aan hem over.

Lees meer...

“Een nuttige reis om nooit te vergeten!”

Bezoek Mali 27 februari  t/m 4 maart

Eén keer in het jaar probeert stichting MaTimBa een bezoek af te leggen aan het project in Mali, Timboektoe. Meestal gaat Helga de voorzitter. Dit keer is zij niet in haar eentje gegaan maar met het hele bestuur. Dit is natuurlijk een hele belevenis geweest, met name voor Astrid en Georgette want voor hen was het de eerste keer dat zij gingen kennismaken met Mali.
Helaas konden we ook dit jaar niet naar Timboektoe toe, maar we hebben wel aldaar onze partner pasteur Bouya, voorzitter van “Le bon Samaritain” ontmoet, evenals de ambassadeur van Nederland en een paar mooie steden zoals Ségou en Djenné kunnen bezoeken.

Lees meer...

Met de kracht van de zon

zonnepanelenZonnepanelen voor de moestuin zijn aangelegd. Dank aan het solidariteitsfonds Keizersgracht. Nu hoeven ze geen diesel pomp meer te gebruiken voor het oppompen van het water.

Abonneer je op onze nieuwsbrief!