Stichting MaTimBa

Nieuws

“Een nuttige reis om nooit te vergeten!”

Bezoek Mali 27 februari  t/m 4 maart

Eén keer in het jaar probeert stichting MaTimBa een bezoek af te leggen aan het project in Mali, Timboektoe. Meestal gaat Helga de voorzitter. Dit keer is zij niet in haar eentje gegaan maar met het hele bestuur. Dit is natuurlijk een hele belevenis geweest, met name voor Astrid en Georgette want voor hen was het de eerste keer dat zij gingen kennismaken met Mali.
Helaas konden we ook dit jaar niet naar Timboektoe toe, maar we hebben wel aldaar onze partner pasteur Bouya, voorzitter van “Le bon Samaritain” ontmoet, evenals de ambassadeur van Nederland en een paar mooie steden zoals Ségou en Djenné kunnen bezoeken.

Stand van zaken
In Mali Bamako hebben we een goed gesprek gehad met pasteur Bouya. De school draait goed ondanks de slechte situatie in het Noorden! Het belangrijkste nieuws dat we wilden horen. Daarnaast betalen de ouders nu een klein bedrag: 5 euro per maand.  Dat is geld dat ze verdienen doordat ze werken op de moestuin waar we zonnecollectoren hebben neergezet. Het water moet minstens 30 meter diep worden opgepompt en de pomp werkt nu op die zonnecollectoren. De duurzaamheid van de school kan verder worden ingezet want in september 2017 wil stichting MaTimBa de school overdragen aan stichting “Le bon Samaritain”.
 
Schoolbus
In de vorige nieuwsbrief hebben we vermeld dat we een schoolbus konden aanschaffen. Deze bus staat nog in de hoofdstad Bamako, omdat het te gevaarlijk is om de rit te maken naar Timboektoe. Nu is afgesproken dat de bus voorlopig dienst gaat doen in Bamako. Pasteur Bouya gaat met een aantal scholen praten, die van een schoolbus gebruik kunnen maken.
                                        
Koffers
In oktober 2016 zijn er 6 koffers met spelmateriaal naar Senegal verscheept. Het had behoorlijk wat voeten in de aarde om deze naar Mali te krijgen. Uiteindelijk is dat gelukt en in januari van dit jaar zijn ze aangekomen in Bamako. Nu moeten de koffers nog naar Timboektoe en we hopen dat dit spoedig zal gebeuren.  

Gesprek ambassadeur
Op maandag 27 februari jl. hebben we in de ochtend een uitgebreid informatief gesprek gehad met de ambassadeur genaamd Jolke F. Oppewal. De situatie in Mali is helaas nog steeds niet stabiel. Maar de hoop is gevestigd op 9 juli a.s., dan zijn er verkiezingen en iedereen hoopt dat op die datum alle partijen meewerken zodat de rust in het land kan wederkeren.

Kort persoonlijk verslag van bestuursleden Georgette (secretaris) & Astrid (penningmeester)

Georgette:
Als secretaris van stichting MaTimBa mocht ik in teamverband een bezoek brengen aan Senegal en Mali in de periode 18 februari tot en met 04 maart jl.. Hierbij mijn ervaringen.

Mali (en ook Senegal) beschouw ik als ‘het land van de 1001 bomen en struiken’, want wat een diversiteit heb ik daarvan gezien in het droge, savanneachtige landschap met veel loslopende dieren (veelal het vee van de nomaden).
Ik ben sinds onze reis een grote fan van de enorme baobab boom geworden (er zijn 8 soorten:
1 Afrikaanse soort, 1 Australische soort, 6 soorten uit Madagaskar), die voor mij symbool staat voor deze unieke reis. Uniek vanwege de persoonlijke contacten, van Helga, die we hebben opgedaan met de mensen en die ons vaak tussen de middag verrasten met traditionele, warme gerechten gegeten van één grote schaal, al zittend op de grond! Zo gastvrij én lekker!

Dominee Bouya (inmiddels 59 jaar) heeft mijn hart gestolen, want wat een charismatische, humorvolle, vriendelijke man met een enorm groot hart (voor kinderen). Ik zou haast zeggen hij is “Le bon Samaritain” in eigen persoon. Die man zit vol met onuitputtelijke plannen en ideeën. Met hem hebben we in onze eigen schoolbus een bijzondere excursie naar de stad Djenné ondernomen, dat op de UNESCO erfgoedlijst staat vanwege zijn monumentale leemarchitectuur, waarvan de Grote Moskee het hoogtepunt is.

                                         

Doordat het een lange rit was naar Djenné (en we hiermee als stichting MaTimBa nog het ‘dichtst’ bij Timboektoe zijn geweest), weet ik voor 100% zeker dat de schoolbus een zeer goede, degelijke aanschaf is gebleken en door de stickers op de zijkanten van de bus maakten we goede reclame, want we hadden veel bekijks en werden bij tankstations erover aangesproken.

Bamako, de hoofdstad van Mali, is gigantisch druk en vol van kleur, geur en bedrijvigheid. Hier zag ik eigenlijk de Hollandse mentaliteit in handelsgeest en ondernemingslust terug, want werkelijk álles wordt er op de openlucht én overdekte markt verkocht. Bovendien zijn de mensen heel muzikaal, kunstzinnig en creatief, waardoor ik mij zeer verbonden voel met deze cultuur, omdat ik het zelf ook ben.

Zelfs bij 40 graden (en meer) werd dit mijn tijdelijke thuisland, zo voelde het. Al zijn we wel met het team naar de Nederlandse ambassade geweest en de nieuwe ambassadeur Jolke Oppewal bleek een prettige gesprekspartner die goed op de hoogte is van de situatie in geheel Mali.
Zeer belangrijk ook voor de toekomst van het land én ons project!
‘Merci Mille, Mali’ spreek ik met positief gestemde dankbaarheid in mijn beste Frans uit!

Astrid:
Als penningmeester van stichting MaTimBa mocht ik eveneens in teamverband een bezoek brengen aan Senegal en Mali in de periode 18 februari tot en met 04 maart jl.. Hier volgen mijn ervaringen.

In Senegal hebben we een bezoek gebracht aan een stichting die zich inzet voor straatarme (zwerf) kinderen. De inzet van de teamleden van deze stichting gaat dag en nacht door. Met de teamleden een rondleiding bij dag gedaan door een sloppenwijk. Hun procedure, werkwijze en missie zijn tijdens de rondleiding duidelijk zichtbaar en herkenbaar. Hun missie sluit aan bij onze missie. Wellicht kunnen wij in de nabije toekomst een samenwerkingsproject met hen opstarten. Na de rondleiding hebben wij een korte evaluatie gedaan onder het genot van een hapje en een drankje. Stichting MaTimBa heeft een bedrag gedoneerd aan deze stichting als blijk van waardering voor hun inzet en doorzettingsvermogen.
 

                                      

In Mali hebben we een bezoek gebracht aan de vertegenwoordiger van onze samenwerkingspartner “Le bon Samaritain” pasteur Bouya. Ook de Nederlandse Ambassade bezocht voor een kennismakingsgesprek en een presentatie gegeven over onze stichting MaTimBa (afkorting van: Mali Timboektoe en Bamako).

Het hoofdkwartier van onze stichting is Timboektoe. Jammer genoeg konden wij geen bezoek brengen aan dit gebied vanwege de onveilige situatie op de weg. Onze veiligheid werd niet gegarandeerd, niet door de lokale bevolking en ook niet door de ambassadeur.
Onlangs is er een schoolbus gekocht in Mali, deze kan nog niet over de weg getransporteerd worden naar Timboektoe. De bus hebben wij als team “in levende lijve” kunnen bewonderen. Als penningmeester was ik blij om te zien dat het geld goed geïnvesteerd is. Een prachtige bus, in goede staat, technisch dik in orde (vergeleken bij de overige vervoersmiddelen) en het voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. De bus is voorzien van vlaggen plus logo: MaTimBa (Nederlandse vlag) en Le bon Samaritain (Malinese vlag).
Met de bus hebben wij een rit gemaakt van Bamako naar Ségou en van Ségou naar Djenné (en vice versa). Onderweg heel veel bekijks gekregen en er werd her en der informatie uitgewisseld over onze stichtingen.


De reis heeft mijn kennis en inzicht op onze missie verruimd. Het is overduidelijk dat er nog heel veel hulp geboden kan worden. En dat er nog heel veel werk verzet moet worden.
Mocht u reeds gedoneerd hebben hartelijk dank, uw donatie wordt goed gebruikt. Mocht u nog niet gedoneerd hebben, uw donatie is welkom en wordt heel goed gebruikt.

Abonneer je op onze nieuwsbrief!