Stichting MaTimBa

Nieuws

De politieke situatie in Mali

Vredesakkoord Mali bekrachtigdEen belangrijke politieke ontwikkeling in de afgelopen periode is het vredesakkoord dat op 15 mei is bekrachtigd in Bamako, Mali. Op 14 mei werd het voorlopige vredesakkoord getekend met de Malinese regering door het coördinatieteam van de Toearegbeweging in de Algerijnse hoofdstad Algiers. Zij eisten nog wel extra concessies.


 Uiteindelijk kwamen bij de officiële bekrachtiging, waar vele staatshoofden bij aanwezig waren, de drie belangrijkste fracties van de Toearegs niet opdagen. Het vredesakkoord zorgt voor meer autonomie in dit gebied maar over onafhankelijkheid wordt niet gerept.

Volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse zaken, is het akkoord een “goede tussenstap” voor een oplossing van de vele conflicten in het noorden van het land, maar de situatie blijft nog zeer instabiel. Het is van belang dat alle partijen zich houden aan de wapenstilstand. Vooral de Europese Unie moet hierin een actieve rol spelen om de uitvoering van het vredesakkoord te blijven volgen, aldus Koenders. (NRC, 15-5-2015)

Abonneer je op onze nieuwsbrief!